Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Otevřít navigaci

Ústav logistiky

Studium

Logistika je velmi atraktivní obor, řídí věci v pohybu, je dynamická, stále se měnící a pružná. Je součástí každé firmy i našeho každodenního života. Logistika oborem pro muže i ženy. Je perspektivní a profesně zaměřený obor. Při studiu se naučíte vše, co bude praxe vyžadovat. Jelikož spolupracujeme s množstvím podniků, budou vědomosti a dovednosti nabyté během vašeho studia nejen aktuální, ale také trendové a inovativní. Stanete se tak v současné době na trhu práce nepostradatelnými!

Logistika je jako povolání zakotvena v Národní soustavě povolání a v Národní soustavě kvalifikací. Zároveň je logistika, pokud je zvládána na dobré úrovni, konkurenční výhodou pro firmy a podniky.

Cílem studia profesně zaměřeného studijního programu je vybavit absolventa základními teoretickými znalostmi a praktickými dovednostmi, které jsou důležité pro jeho budoucí uplatnění na pozici nižšího i středního managementu v různých typech organizací. Logistické profese vyžadují, aby absolvent měl znalosti ze širokého spektra specializovaných oborů a byl schopen vnímat logistiku jako disciplínu, kterou dokáže aplikovat a využít k řízení procesů. Proto na výuce participují nejen zaměstnanci naší fakulty, ale také odborníci ze spolupracujících organizací s dlouholetou praxí. Přidanou hodnotu těchto odborníků z praxe lze vnímat také v zabezpečení aktuálních informací, současných trendů či inovací v logistice nebo řešení reálných případových studií, na kterých si studenti svou úroveň nabytých znalostí, vědomostí a dovedností snadno ověří.

Absolventi se mohou podílet na tvorbě plánů výroby, na řízení procesů optimalizace přísunu surovin, materiálů či polotovarů v organizaci, řízení optimalizačních procesů v dopravě, na aktivizačních činnostech spojených s nákupem, prodejem či správou logistických či výrobních procesů různých organizací. Absolventi jsou schopni provádět odborné činnosti spojené s optimalizací materiálového toku ve výrobním procesu, navrhovat úpravy pracovních postupů při zajišťování skladových a administrativních operací za účelem optimalizace a zefektivnění, řídit práci skladových manipulantů, zajistit vedení skladové evidence zboží pomocí skladového softwaru a také koordinovat využívání dopravních, manipulačních a mechanizačních prostředků. Jsou tedy připraveni plnit funkce nižšího či středního managementu nebo podnikat ve výše uvedených činnostech. Získané znalosti, dovednosti a osvojené postoje absolventa umožňují jeho plnou konkurenceschopnost především na tuzemském, ale i na evropském pracovním trhu.

Ke zvýšení uplatnitelnosti absolventa na trhu práce přispívá spolupráce s předními logistickými a výrobními firmami na výuce – zejména na přednáškách či na některých seminářích, a dále při realizaci odborné praxe studentů. V rámci budoucího rozvoje studijního programu a zajištění snadnější přípravy studentů pro praxi, fakulta připravuje možnost získání průmyslových certifikátů v souladu s Národní soustavou kvalifikací.

Fakulty a součásti

Zavřít