Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Otevřít navigaci
Zpět
#FLKŘUTB

Informace o službách knihovny a dostupných informačních zdrojích pro studenty FLKŘ

On-line služby knihovny a dostupné zdroje

Studenti mohou využívat velké množství českých i zahraničních elektronických zdrojů, které jsou k dispozici on-line a z pohodlí domova.

Z českých zdrojů je vynikajícím zdrojem digitální knihovna Bookport, která nabízí knihy od významných českých nakladatelů jako Grada, Portál, Galén, Karolinum a další. Knihy z digitální knihovny Bookport můžete vyhledávat přímo na portálu Bookport (je nutné se se vpravo nahoře přihlásit – zvolte možnost eduID a použijte své univerzitní přihlašovací údaje) nebo v rámci knihovního katalogu (knihy jsou součástí katalogu a jsou jako e-knihy zařazeny do kolekce BOOKPORT).

Po dobu nouzového stavu (nejdéle však do konce roku) je přístupná Národní digitální knihovna KRAMERIUS. Dočasně je zpřístupněno pro čtení přes 220 000 titulů periodik a monografií z digitálních fondů Národní knihovny a Moravské zemské knihovny, z toho je asi 16 000 dokumentů, které byly vydány po roce 2010. Pro přihlášení (vpravo nahoře) je potřeba následně zvolit možnost „Přihlásit eduID“ a použít své univerzitní přihlašovací údaje.

Studenti ale mohou také využívat více než stovku vědeckých databází, jejichž obsah tvoří tisíce článků z prestižních vědeckých časopisů a e-knihy. Seznam všech databází s jejich popisem je na našem portálu (abyste mohli tyto databáze využívat z domova, je potřeba si nastavit tzv. vzdálený přístup neboli proxy – k tomu postačí, když kliknete v tomto seznamu na tlačítko „Chci se připojit z domu“ a následně vyberte možnost přihlášení pomocí svého univerzitního účtu a jednotného přihlašování (Shibboleth) a přihlaste, pak už bude vše fungovat bez problémů).

Pokud nechcete omezovat své vyhledávání pouze na jeden zdroj, můžete použít náš „multivyhledávač“ e-zdrojů přímo v rozhraní našeho katalogu (pokud jste si ještě nenastavili vzdálený přístup, přihlaste se, aby odkazy fungovaly i z domova).

Studenti FLKŘ mohou využít také několik aktuálních zkušebních přístupů do prestižních zdrojů, např. elektronické knihy od vydavatelství De Gruyter nebo MIT Press, časopis PNAS (prestižní časopis americké National Academy of Sciences) nebo kolekci časopisů z produkce University of Chicago Press Journals.

Aktuální seznam zdrojů, návody na práci se zdroji a všechny novinky jsou průběžně doplňovány na https://knihovna.utb.cz/aktuality-akce/zasoba-elektronickych-zdroju-na-horsi-casy/.

Provoz studovny v Uherském Hradišti a služby Knihovny UTB

Studovna v Uherském Hradišti (budova H1, 4. patro) funguje v omezeném režimu: po individuální domluvě je možné si domluvit vychystání a vyzvednutí knih v konkrétní den a hodinu. Dotazy o provozu studovny v Uherském Hradišti směrujte prosím na e-mail studovnaUH@k.utb.cz nebo telefonní číslo 57 603 8071.

I přes současná omezení i nadále funguje služba zasílání knih do Uherského Hradiště, kterou můžete využít v případě, že máte zájem o knihu, která je k dispozici pouze ve volném výběru Knihovny UTB ve Zlíně. Knihy dovážíme každou středu odpoledne. Na jejich vyzvednutí se můžete individuálně domluvit přímo ve studovně.

Všechny informace o současném provozu knihovny a studovny jsou průběžně doplňovány a aktualizovány na webu https://knihovna.utb.cz/aktuality-akce/lockdown-v-knihovne-knihovna-je-uzavrena/ a na sociálních sítích knihovny (Facebook a Instagram).

Fakulty a součásti

Zavřít